savršeno roštilj iskustvo

Kako pokloniti savršeno roštilj iskustvo?

Ako Vam se čini kao da ste već ispucali sve dobre poklone na dragu osobu, zašto ovaj put biste organizirali roštilj i na taj joj način poklonili lijepo druženje uz finu hranu? Uvijek možete pozvati i prijatelje, obitelj, susjede te provesti cijeli dan u opuštanju i zabavi.

Ako ne roštiljate često, pročitajte u nastavku na što obratiti pozornost i što sve prethodno pripremiti kako biste što bezbrižnije uživali jednom kad roštilj krene. Iako je popis poprilično jednostavan, navodimo ga kako biste sljedeći put bez puno razmišljanja osigurali da ste ponijeli i organizirali sve što Vam je potrebno za idealan roštilj.

Oprema za roštilj.
Što ako, za početak, uopće nemate set za roštilj? U tom slučaju vrijeme je da ga nabavite. U trgovinama poput Pevexa, Bauhausa, ali i Konzuma, Plodina i Interspara može se, primjerice, lako pronaći mali prijenosni roštilj s poklopcem po vrlo pristupačnoj cijeni, već između 100 i 200 kuna. Takav roštilj lako se prenosi, zahtijeva samo ugljen koji iznenađujuće dugo drži žar i tako osigurava da se pripremi zapanjujuće velika količina hrane bez posebnog truda. Riječ je o investiciji koja traje i koja će Vas i ubuduće poticati na druženje i boravak u prirodi, čak i ako se smatrate najokorjelijom lijenčinom.
Neizostavan je pritom pribor za okretanje mesa ili povrća (čemu mogu poslužiti i obične vilice), posuda (po mogućnosti s poklopcem, zbog zadržavanja topline te sprječavanja ulaska kukaca) u koju ćete stavljati pečenu hranu te kuhinjski ručnici. Svakako na popis dodajte i ulje i sol te ostale začine po želji (osim ako planirate pripremati već marinirano meso ili druge namirnice koje ste doma pripremili za pečenje), upaljač ili šibice te ugljen.
Ne zaboravite i na pribor za jelo: čaše, tanjuri, žlice, vilice, noževi te dodatne posude za salatu i sl. (po mogućnosti plastični da si olakšate prenošenje). Osnovna oprema je spremna!

Hrana.
Odlučite što želite peći prije nego što krenete u kupovinu. Prvi izbor koji se veže uz roštilj je meso, no ne zaboravite da izvrstan izbor mogu biti i riba i povrće (primjerice tikvice). Ako ste se odlučili za meso kao bazu roštilja, razmislite želite li mnogo malih zalogajčića koji će se brzo pripremati a okupljeni ih usput jesti (ćevapčići, češnjovke, ražnjići) ili velike komade mesa koji će se duže peći. U potonjem slučaju savjetujemo Vam da nabavite već marinirano meso iz provjerene mesnice ili meso prethodno pripremite kod kuće. U slučaju da ste se odlučili za ribu, u ribarnici zamolite da Vam je očiste. Ako imate više osoba različitog ukusa, pripremite ponešto za svakoga.

Uzmite kruh – kupite ga već narezanog ili ga narežite kod kuće. Nije nužno, no možete ponijeti i nešto od priloga – primjerice, salatu koju možete i začinili kod kuće (zelena salata, kupus, paprika, rajčica, krastavci), naramak mladog luka i/ili neki umak (mogu poslužiti i obični kečap i majoneza) i sl. Ako ostajete duže, razmislite o tome da ponesete i neke grickalice, kekse i sl.
Piće.

Teško da ćete ići roštiljati po lošem vremenu te će mnogo češće problem predstavljati visoke temperature. Stoga je ključno osigurati dovoljno tekućine za sve prisutne. Boce od 5 litara vode poslužit će za piće, ali i za rashlađivanje i pranje ruku, pribora, povrća i dr. Usto je dobro imati nekoliko vrsta sokova, po mogućnosti negaziranih ako je vrućina prevelika. Pivo i gemišti su dobar izbor od alkoholnih pića, a u slučaju visoke temperature ne zaboravite i na opciju radlera.

Postavite napitke u prijenosni hladnjak ili rashladnu torbu s uložnim tablama ili na benzinskoj postaji kupite paket(e) leda.
Ekstrabodovi za domaćina roštilja koji se sjeti ponijeti pripremljenu kavu ili vruću vodu u termosici (uz kavu, šećer, mlijeko) pa ponudi prisutne kavom kad su već lagano uspavani od sunca i fine hrane.

Ostala oprema.
Ne morate nužno imati stol i stolice za kampiranje – poslužit će i jastuci, deke, podloge za vježbanje, vreće za spavanje… U svakom slučaju, osigurajte da svi prisutni imaju na čemu sjediti ili ležati ili ih zamolite da sami ponesu takvu opremu.

Navodimo niže što bi Vam još moglo dobro doći:
• Krema za sunčanje
• Sprej protiv komaraca
• Svijeće ili svjetiljke (ako roštiljate navečer)
• Pokrivala za glavu
• Flasteri, tablete za bolove, kreme za ubode, opekotine
• Prijenosni radio ili bluetooth zvučnik za puštanje glazbe (provjerite baterije prije kretanja)
• Pepeljara za pušače
• Vrećica smeća koju ćete postaviti na svima dostupno mjesto
• Aluminijska folija za pakiranje ostataka hrane.

Nemojte zaboraviti ni na rekvizite za zabavu: igraće karte, reketi za badminton, lopta, prijenosni stol za stolni tenis (koji u međuvremenu može poslužiti za pripremu i posluživanje hrane), križaljke, knjige, štapovi za pecanje…

I na samom kraju treba istaknuti važnost odabira dobre lokacije. Vodite računa o tome da imate barem malo hlada, osobito ako se planirate duže zadržati. Ako ste u blizini jezera ili rijeke, pripazite na komarce. Dobra mjesta brzo se pronađu i zauzmu, osobito u gusto naseljenim područjima. No, uvijek se može pronaći lokacija na kojoj ćete uz dobru pripremu i opremu iskoristiti svoj boravak i druženje na najbolji način. Uživajte i dobar tek!

Similar Posts