mentalne mape

Mentalne mape kao pomoć u odabiru savršenog poklona

Mentalne mape vežemo najčešće uz školu i posao. No, jeste li ikada pomislili da bi Vam mentalna mapa mogla pomoći da smislite poklon za nekoga? Ne zaboravimo da je riječ o sredstvu koje potiče na kreativnost i pomaže pri rješavanju problema. A koliko puta smo se našli u problemu upravo kada nam na pamet ne pada nikakva ideja za poklon, a vrijeme do rođendana, godišnjice, diplome ili slične prigode prebrzo stiže?

Na koji način bismo uopće mogli iskoristiti mentalnu mapu za ovu namjenu? Za početak, prestanite se fokusirati na problem bezidejnosti u kojem ste se našli i na trenutak razmislite o osobi za koju poklon nabavljate. Skicirajte mentalnu mapu, postavite njeno ime u središte, povucite više krakova pa polako razmišljajte o interesima te osobe, njenim hobijima, poslu kojim se bavi, mjestima koja posjećuje, o načinu na koji ste povezani (sestra, suprug, prijatelj, kolegica s posla, fakulteta) i dr. Možda Vam u tom razmišljanju baš padne na pamet nešto što je osoba jednom spomenula da nema a treba ili bi željela imati. Ili što sami uočite da bi je moglo razveseliti s obzirom na njene interese i životni stil. Ako je riječ o nekome tko nam je blizak, možemo razmisliti i o tome što bismo mogli nabaviti kao poklon koji zajednički možemo koristiti. Nijedna asocijacija nije prebanalna – bilo koja nas može odvesti na pravi trag i na korak do dobrog poklona.

• Je li osoba zaljubljenik u povijest? Knjige? Brodove? Star Wars? Trash glazbu? Svemir? Cvijeće? Gadgete? Nešto deseto?
• Razumije li se u vina? Uživa li u ljutim začinima ili finim sirevima?
• Voli li trčati ili se bavi nekim drugim sportom? (pa bi je razveselila majica za trčanje, set loptica za stolni tenis, bežične slušalice)
• Voli li crtati ili slikati? (u tom slučaju je koristan a simpatičan poklon set olovaka, boja, kistova ili čak prijenosni štafelaj koji je također moguće pronaći po vrlo pristupačnim cijenama)
• Voli li društvene igre? (ne mora ni biti komplicirano – ako znamo da voli igrati Uno, možda će je baš oduševiti Uno Flip; Twister može biti zanimljiv i za djecu i za odrasle)
• Radi li za računalom? (pa bi joj dobro došla fora šalica, bežični miš, LED zvučnici, termos čaša, šaljivi natpis za ured)
• Kakav nakit nosi? Kakvu glazbu sluša? (možda bi je baš razveselio koncert najavljen za sljedeći mjesec Ili majica s natpisom omiljenog benda)
• Putuje li često? (možda bi joj baš dobro došao putni neseser, vodič ili karta na kojoj može zabilježiti sva mjesta koja je posjetila)
• Što radimo ili bismo mogli raditi zajedno? (možemo nabaviti jeftine aviokarte, ulaznice za izložbu, koncert, predstavu, izlet ili uokviriti fotografiju koja će osobu podsjetiti na neki lijepi zajednički trenutak)
• Voli li avanture i nova iskustva? (pa je možemo „otpremiti“ na vožnju paraglajderom, jahanje, bungee jumping i sl.)
• Voli li partijanje (pa bi joj se svidjela zanimljiva vrsta nekog gina, set čaša za martini ili rakiju, krigla, koktel shaker, društvena igra tipa Drinkopoly, set za roštilj, set za piknik)
• Voli li čilati doma (u tom slučaju tražimo poklon koji govori udobnost: fora papuče, ukrasni jastuk, biljka, zanimljivi sat ili ukras za stan/kuću).

Ako je riječ o osobi za koju nabavljamo poklon a ne znamo mnogo o njoj, razmislimo o tome što se se uobičajeno poklanja u takvoj prigodi te se fokusirajmo na pojedinosti koje primjećujemo kod nje i neke općenitije odrednice koje nam također mogu biti dobar putokaz:

• Je li riječ o starijoj ili mlađoj osobi? Kojeg je spola? Stil odijevanja? Kojim se bojama okružuje? Nosi li torbe? Naočale? Ima li brkove, bradu? Boja li nokte? Je li više aktivni ili pasivni tip? Ima li smisla za humor?

Čak i ako se na kraju cijelog mozganja odlučimo za „obični“, stereotipni poklon, i on može biti po nečemu poseban, zanimljivo upakiran ili vješto kombiniran uz priču kojom ćemo ga predstaviti a čime ćemo osobi dati do znanja da smo se potrudili pronaći poklon koji će joj se svidjeti.

Similar Posts