darivanje poklona

Na što paziti prilikom darivanja poslovnih poklona ?

Izraz “poslovni poklon” ima mnogo namjena. U posljednje vrijeme postao je svenamjenski izraz za različite prigode.

Neke od njih opisat ćemo ovdje.

Poslovni ili korporativni pokloni :

• pokloni zahvale kolegama i klijentima;
• motivacijski pokloni za zaposlenike;
• poklon košare;
• darovi uvažavanja za zaposlenike;
• darovi za zadržavanje klijenata;
• darovi za pridobivanje klijenata;
• različiti poticajni programi;
• proizvodi iz posebne ponude.

Ova lista predstavlja nešto čime bismo se trebali voditi prilikom određivanja strategije darivanja. Popis daje prikaz mogućih ciljeva i nije nipošto zatvorenog tipa tj. može se i mora proširivati. Važno je odabrati pravu prigodu jer samo tada znamo što darovati. Kako ste vidjeli, poslovni poklon vrlo je generičan izraz pa nije naodmet ući u detalje i prilagoditi se vašoj situaciji.

Na što paziti prilikom poslovnog darivanja

S logom ili bez? Odluka hoćete li staviti logo vaše firme na dar ili ne, proizvoljna je. Svi uživaju gledati vlastiti logotip na proizvodu, no to nije cijenjeno od strane svih daroprimaca. Ovisi o situaciji, no logotip zna biti neprimjeren. Ponekad je bolje staviti logo na jeftinije potrepštine kao što su: olovke, šalice, privjesci za ključeve i kalendari.

Jedan predmet koji je od velikog interesa kada je riječ o reklamiranju vašeg imena jest novčanik. Ne radi se o skupom predmetu, a traje dugo i ostaje upamćen. Vaš logo obično je utisnut na vidljivom mjestu, a možete otići i korak dalje ukoliko utisnete inicijale vašeg klijenta. Skupocjeni darovi ne zahtijevaju stavljanje vašeg loga. Njihova dugotrajnost podsjeća daroprimaca na vašu gestu u svakom trenutku.

Koliko potrošiti? Prvi aspekt razmatranja jest vaš odnos s klijentom kojeg želite darovati. Želite li osigurati primjeren poklon za danu cijenu kod nas njezina vrijednost ne bi smjela prijeći iznos od 500 kn. Sve iznad tog iznosa smatra se mitom, a to svakako ne želite. Skuplji dar primjeren je samo kada je riječ o poklonu povodom umirovljenja. Na kraju krajeva, vaši osobni prihodi diktirat će uvjete davanja i cijenu poklona. Bilo da se radi o promotivnom materijalu za oglašivačke svrhe, darovima za dostignuća ili priznanja, znajte svoje potrošačke granice.
Što darovati?

Nakon odabira prigode za darivanje i utvrđivanja svote koju ste voljni potrošiti, vaš idući odabir je što pokloniti? Ovisi o prilici, no izbora je obično mnogo. Pritom treba voditi računa da poklon ne bude preosoban. Neka dar bude izraz vašeg štovanja i poznavanja daroprimca. Prijatelj koji je štovatelj golfa bit će ugodno iznenađen golf predmetom ili golf gurmanskim vikendom

Isto tako, vinoljubac će biti oduševljen dodatkom vezanim za vina, kao na primjer knjiga o svjetskim vinima ili metalnim stalkom za vino u skladu s njegovom osobnosti.

Similar Posts