običaji darivanja

Darivanje običaji i značenja

Darivanjem poklona zapravo želimo usrećiti osobu koju darujemo. Svrha darivanja je nesebičnost. Samo darivanje bez obzira na vrijednost poklona je lijepa gesta.

Darivanjem zapravo pokazujemo što nam osoba koju darujemo znači te time pokazujemo da možemo smanjiti naš ego i misliti na nekog drugog ali bez očekivanja. Zapravo možemo reci da darivanje je vrsta duhovne dobiti.
Kako primati poklone?

Brine nas i kako primati poklone? Kako se ponašati kada nas netko drugi daruje da ne bismo ispali nepristojni ili pokazali nezadovoljstvo. Pravilno biranje darova uvijek je pristojna gesta. Kako bi Vam olakšali darivanje pronašli smo par zanimljivih običaja prilikom darivanja u svijetu pa vam predlažemo da ih pročitate.
Darivanje u svijetu

S obzirom na to da je Etiopija izuzetno siromašna zemlja, ako poklonite preskupi poklon to se može gledati vrlo negativno. Nažalost to se može shvatiti da pokušavate “kupiti utjecaj” od te osobe. U Etiopiji se takav poklon može smatrati da želite osramotiti primatelja u njegovoj okolini. Običaj primanja poklona u Etiopiji je da se poklon nikada ne otvara prilikom primanja. Poklone se daruje s obje ruke, a nikada u desnoj ruci.

Japan darivanje i primanje poklona

Japanci su poznati kao izuzetno pristojni (možda ček i previše) te se tradicionalno, ljubaznost u ophođenju prenosi. Darivanje i primanje poklona. Darivanje je često te se primjerice očekuje ako nekome dolazite u posjet u dom trebate nešto pokloniti. Izuzetno je bitno da se vaš poklon ne bis smatrao nepristojnim ili se povezivao sa smrću. Japanci primjerice imaju običaje na koje treba paziti prilikom darivanje. Nikako ne poklanjajte četiri poklona jer se to povezuje sa smrću. Japanci također ne poklanjaju satove jer su oni dokaz prolaznosti vremena. Primjerice oštri predmeti poput noževa, škara i slično nisu poželjni da darivanje, jer asociraju na rezanje veze koju imate sa osobom koju darujete.

U Turskoj kada dolazite u goste, nepristojno je odbiti crni čaj jer se on nudi kao znak dobrodošlice. Indija je vrlo egzotična zemlja pa se tako i običaji prilikom darivanja i primanja poklona razlikuju od nama poznatih. Kada darujete nekog u Indiji, nikako poklon nemojte predavati iz lijeve ruke, to se smatra bezobraznim i nepristojnim.

Ako vas u Indiji ponude kavom ili kolačima, nikako ne smijete reći da, naime običaj je takav da odbijate te tek nakon nagovaranja domaćina nakon nekog vremena pristanete. I kod hinduista i kod muslimana vrlo je nepristojno darivati kožu i kožne predmete. Također poklone nikada ne smijete otvarati prilikom primanja istog.

Belgijanci su izuzetno osjetljivi na osobne ili vrlo skupe darove jer se takav poklon smatra mitom. U poslu Francuzima nikako nemojte u poslovnom svijetu poklanjati darove s logotipom vaše tvrtke, to se smatra uvredljivim. Ah ti Francuzi 🙂

 

Similar Posts