poslovni pokloni

Poslovno darivanje u Hrvatskoj

Božić je doba godine kada je prilika za darivanje i poslovnih partnera i kolega. Danas u Hrvatskoj postoje specijalizirane tvrtke koje dobavljaju i personaliziraju poslovne poklone. Premda takvi pokloni uvelike mogu olakšati odabir oni postaju ponekad i dosadni i neinventivni. Ovaj Božić je pravi trenutak da izađemo iz šablona.

Donosimo vam nekoliko savjeta kako odabrati kreativan, zanimljiv i prije svega specijalan poklon za svakog pojedinog poslovnog partnera.
1. Poznavanje

Svatko tko drži do svog poslovnog partnera ili kolege znat će barem jedno polje interesa koje zanima tu osobu. Ako i niste sigurni u interese i hobije klijenta svakako se raspitajte kod kolega koji također surađuju s tom osobom. Darujte nešto posebno i to ne zato što košta puno novaca nego zato što će biti namijenjeno upravo toj jednoj određenoj osobi. Tako ćete ostaviti više nego dobar dojam o svojoj tvrtki i samome sebi. Neka poklon bude vrijedan spomena.
2. Kvaliteta je bitna

Bilo koji poslovni poklon predstavlja tvrtku i stvara njezin image kod klijenta. Iz tog razloga je presudna kvaliteta. Svakako izbjegavajte nekvalitetne i loše poklone koji bi mogli narušiti image vaše tvrtke.
3. Pakiranje

Nemojte štedjeti na pakiranju. Prvi dojam je bitan. Također, obratite pažnju na čestitku i podsjetnicu koja dolazi s poklonom. Neka izgleda ekskluzivno. Poželjno je da je potpisana rukom.
4. Dostava

Svakako se potrudite da poklon dostavite osobno. Tako ćete osobi iskazati dodatno poštovanje.
5. Online trgovine

Vrlo zanimljive i personalizirane poklone možete naručiti i preko interneta. Sigurno ćete pronaći vrlo zanimljive stvari. Veliki nedostatak ovakve kupovine je nemogućnost provjere kvalitete.

Neki od nama zanimljivih poslovnih poklona:
1. Francuska preša za pripremu crne kave
2. Ako želite darivati više osoba iz jedne tvrtke razmislite o team buildingu u jednom danu ili seminaru koji pokriva djelatnost tvrtke čije zaposlenike darujete.
3. Ako vam poslovni partner posjeduje iPad ili tablet svakako razmislite o dodacima za uređaj. Ima ih bezbroj vrsta s različitim funkcijama.
4. Ako darujete ženu svakako razmislite i o DIY poklonima. U zadnje vrijeme su izrazito popularni.
5. Poznajete li dovoljno dobro poslovnog partnera ili klijenta pokušajte mu darovati nešto na osobnoj razini (npr. Voli li vaš klijent Depeche Mode poklonite mu kartu za koncert u Beču)

I na kraju, nemojte zaboraviti da je poslovno darivanje važan segment poslovne komunikacije i još jedna prilika kojom možete učvrstiti poslovne odnose i komunikaciju s klijentom ili kolegom.

Similar Posts